Dårlig scooterføre før jul!

IMG_3516

Vår faste spåmann om været, Asbjørn Simensen, forteller til Kronstadposten at altaværingene nok må belage seg på snøfattig førjulssesong.

Slik Asbjørn ser det så blir denne vinteren meget snøfattig. I sommer ble det gjort flere målinger med aktiv maur. Og det var veldig stille i maurtuene hver gang det ble målt. Så stille at man valgte å måle flere ganger, alle gangene når det gikk mot fullmåne.

Unormalt lite

Resultatet, målt i Stranddalen på Raipas, viste at det kun blir 73 cm snø denne vinteren. Og det er veldig lite. Sist vinter ble det hele 2,05 meter. En annen ting som kan tyde på at dette er riktig er jo at det har vært enormt mye rognebær denne høsten. Og et gammelt værtegn sier jo at at mye rognebær gir lite snø påfølgende vinter. Grunnen til dette skal vistnok være at greinene ikke klarer å bære tung snø flere ganger.

Naturfenomen

Men Asbjørn, du er jo en naturens mann – er det noen naturfenomen som du har vært utsatt for som du kan dele med leserne? Ja, vist! Man har jo opplevd en hel del igjennom et langt liv. Var en gang på fisketur på fjellet og det ble tordenvær. Vi oppbevarte mat og saltet fjellfisk i plastbøtter til kjøling i bekken. Mens tordenværet stod på hentet vi provianten fra bekken og gikk inn i teltet for å få i oss litt mat. Da jeg åpnet melkepakken og skulle fylle melk i koppen kom det ikke ut noe. Jeg måtte faktisk «hjelpe» melka ut av pakken. Melka var blitt til rømmekolle på «no time». Her manglet bare sukker og kanel! Da vi senere satt i bilen og kjørte hjem spurte jeg turkameraten om hvordan han trudde det hadde gått med fisken som vi hadde saltet og lagt i bøttene? – Han mente det nok hadde gått bra med den. Når jeg kom hjem og åpnet mine bøtter var fisken dekket av blåfarget ull! Etter en stund ringte jeg kameraten og spurte om han hadde smakt på spikkefisken? Svaret var ikke overraskende. Også hans fisk var selvsagt surnet i tordenværet. Fenomenet er altså reelt nok, og dette skyldes mest sannsynlig en elektromagnetisk stråling som oppstår og som påvirker mat som er lagret i vann.

IMG_3412

Asbjørn lurer på hvor sidensvansen er blitt av. Han har ikke sett disse fuglene i år, de pleier å spise rognebær.

Kommentarer

kommentarer