Foto: Therese K. Munkvold

–⁠ Har mer bruk for gresk enn nynorsk!

– Et enstemmig fylkesårsmøte vedtok at fylkesgruppen skal undersøke mulighetene for at Finnmarks skoler skal få fritak fra nynorsk, for det er vel ingen hemmelighet at nynorsk er noe vi har mindre bruk for. Hvert fall så langt nord som vi befinner oss, skriver Tonje-Martine Nerdal i Finnmark FPU.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Vi i Finnmark scorer dårligst på nasjonale målinger, allikevel må jeg og mange andre elever bruke tid på nynorsk. Dette er dyrebar tid som lett kunne vært brukt på andre fag, mer relevant for enkeltelever. For jeg personlig, fatter virkelig ikke hvorfor vi som scorer så dårlig nasjonalt skal bruke tid på nynorsk. For helt ærlig, jeg tror mange av oss hadde hatt mer bruk for å lære gresk. 

Jeg tror på en skole hvor elevene kan være litt mer sjef i egen hverdag, for ingen av oss er like. Arbeiderpartiet tviholder på løsninger som passet skolen i gamle dager, hvor det var begrenset med muligheter. I dag er det på tide med endringer i skoleverket, da er nynorsken en fin plass å begynne. I tillegg er vi alle ulike elever med ulike behov, for en skole med bare språk, matte og fordypning i “et dukkehjem” er ikke en skole hvor alle trives.

Noen elever har mer behov for praktisk undervisning, andre læremåter og ikke minst muligheten til å velge selv. Noen av oss trenger vanskeligere undervisning, andre trenger lettere undervisning, men er det en ting alle elever har til felles så er det at vi vet best selv hva vi vil bruke tiden på, og nynorsk er ikke relevant for de fleste. Jeg og andre hadde hatt mer bruk for språket gresk, enn faget nynorsk. 

Vi i Finnmark, gjør det sammenlignet med søringene dårlig på skolen. Jeg tror at den tiden som i dag brukes på nynorsk burde være brukt på de fagene elevene trenger ekstra hjelp, eller kanskje de fagene elevene er mer opptatt av. For vi i FrP er det faktum at du har det bra og trives, mye viktigere enn om du kan bøye ein gut eller ei jenta. 

Vi i FrP er for en friere skolehverdag, hvor systemet som for lengst har gått ut på dato skal skrotes, slik at du som elev skal ha mer mulighet til å bestemme selv. Vi vil ha en hverdag hvor du har fag på et nivå som passer til din mestring og en skole som tilrettelegger for deg. Mulighetene er der, men i dag er første prioritet og få bort nynorsken. For muligheten til å velge selv, vil gi oss muligheten til å ha det så bra som mulig. 

Tonje-Martine Nerdal, fylkesleder i Finnmark FPU

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.