Trygve Slagsvold Veum på besøk i Tverrelvdalen barnehgae i fjor. Foto: Krister Sandaker Tårn

–⁠ Vi vil ha flere folk til Finnmark!

– Vi vil ha flere overskrifter som viser at det igjen blir flere barn i barnehagen og flere folk i vår nordligste landsdel, skriver Trygve Slagsvold Vedum.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

At det bor folk, og at det er sterke lokalsamfunn, i Finnmark er ikke bare et anliggende for Finnmarkinger. Det er viktig for hele Norge.

Vi bygger nasjonalstaten vår gjennom å gi like muligheter til folk over hele landet. Det er viktig for beredskapen vår. Vi må hevde vår egen suverenitet i en landsdel som grenser til et land som har opptrådt aggressivt ovenfor et annet naboland.

Da må vi skape fremtidstro. Barn i barnehagen er det beste tegnet på framtidstro. Derfor gikk Senterpartiet og Ap inn for at det skal være gratis barnehage i Finnmark og Nord- Troms.

«Folketallet øker i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark. Flyktninger og gratis barnehager snur trenden.» Dette var starten på en sak hos NRK sist helg. En ingress til å bli glad av.

Vi i Senterparti/Ap-regjeringen har aktivt valgt å bosette Ukrainere i hele Norge, også på de minste stedene. Det er ikke en selvfølge. I andre land har de valgt og samle flyktningene i sentrale strøk, eller latt de bosette seg hvor de vil når de kommer. Det er en tapt mulighet til å bygge land, og i noen land har det skapt nye problemer.

Når vi har økt Finnmarksfradraget (redusert skatt for de som bor i Finnmark), innført gratis ferjer og halverer maksprisene på FOT-rutene på kortbanenettet fra 1. april er det fordi vi mener det er viktig for Norge.

Når vi satser på Finnmark som eget fylke med kraftige statlige virkemidler, starter politiutdanning i Alta og går målrettet inn for å styrke forsvaret og landbruket i nord er det fordi vi vil ha mer næring, mer folk og mer aktivitet i nord.

Dette er en politikk vi vil fortsette med og utvikle i årene som kommer.

Vi vil ha flere overskrifter som viser at det igjen blir flere barn i barnehagen og flere folk i vår nordligste landsdel.

Fordi Finnmark er viktig for hele Norge.

Trygve Slagsvold Vedum,
l
eder i Senterpartiet og finansminister

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.